Pagina's

zondag 2 juni 2013

gelezen [februari - mei]

 
Shenzhen & Pyongyang | Guy Delisle | 2000 & 2002
Meer Guy Delisle en dus meer van hetzelfde! Het enige verschil met zijn Chroniques Birmanes en Chroniques de Jerusalem is dat deze 2 boeken wat ouder zijn, zich afspelen in China en Noord-Korea, dat hij hier voor zijn eigen werk (voor een animatiestudio) op stap is en nog geen familie heeft en dat alles nog in potlood werd getekend. Pyongyang vond ik net iets beter al komt dat vooral omdat Noord-Korea een zot en fascinerend land is, maar in Shenzhen stond een prachtige paginagrote tekening geïnspireerd op Kuifje in China.
via
Beide boeken kan ik dus zeer hard aanraden! (ik heb trouwens gehoord dat Pyongyang ook in het Nederlands bestaat maar dat de vertalers op de 1e pagina al een fout hebben gemaakt en bij de kaart die Delisle getekend heeft Noord- en Zuid-Korea hebben verwisseld -_-)

Le Guide du Mauvais Père |  Guy Delisle | 192 p. | 2013
En nog een boek van Guy Delisle! Ja, ik kan het niet laten, hij heeft een plaatsje veroverd in de top drie van mijn favoriete graphic novel schrijvers en dus wil ik alles van hem lezen. 
We gaan niet flauw doen, Le Guide du Mauvais Père haalt bijlange niet het niveau van zijn andere boeken maar het is een leuke aaneenschakeling van anekdotes die hij als vader heeft meegemaakt en waarin andere ouders zich zeker zullen herkennen. Leuk voor tussendoor.

Swallow Me Whole | Nate Powell | 216 p. | 2008
Ik kan maar een ding zeggen over dit boek: lees het niet met de Kindle-app. Het scherm van onze (android)tablet is 10,1 inch, veel groter zal je dus niet snel vinden, maar de tekst was zeer slecht leesbaar en het probleem met graphic novels op de app van Amazon is dat je die tekst niet kan vergroten want ze zitten in een soort van fotoformaat. 
Vraag mij niet waarover het boek precies ging, iets over een tiener met psychische problemen. Ik was te afgeleid door de slechte kwaliteit om goed te kunnen volgen. Het verhaal heeft blijkbaar wel een prijs gewonnen, dus het zou in principe de moeite moeten zijn. Mocht je het willen lezen, doe jezelf een plezier en koop de papieren versie.


Anya's Ghost | Vera Brosgol | 224 p. | 2011 
Anya is een Russische tiener in Amerika die zich niet echt thuisvoelt op school. Op een dag ontmoet ze een geest en worden ze vriendinnen. Zonder meer een leuk verhaal en vooral heel mooi getekend.

Professeur Cyclope | maandelijks digitaal striptijdschrift
Ik heb een abonnement genomen omdat Cyril Pedrosa één van de bezielers van dit initiatief is. Ik heb tot nu toe 2 uitgaves gelezen. Er stond nog niets van hem in, maar wel enkele leuke korte strips en enkele verhalen die doorlopen over verschillende nummers. Het is digitaal dus ik lees hem op de tablet via hun website. Hoewel die website iets gebruiksvriendelijker zou kunnen (en wat sneller zou mogen laden), kan ik zeker niet klagen over de kwaliteit van de lay-out; hier is alles leesbaar. Ze zijn ook origineel: zo is er bijvoorbeeld een reeks die .gifs gebruikt. Digitale strips zijn dus wel degelijk de toekomst. Momenteel alleen niet bij Amazon.

Verstand en Gevoel | Jane Austen | 503 p. | geschreven in 1795
Als je mij vraagt wie mijn favoriete schrijvers zijn, zal ik zeker ook Jane Austen vermelden. Zo'n 10 jaar geleden heb ik mijn eerste boek van haar gelezen en sindsdien ben ik verkocht. De meeste boeken lees ik trouwens regelmatig opnieuw. Voor Verstand en Gevoel (Sense and Sensibillity) had ik dat nog niet gedaan. Tot een paar weken geleden maar ik ben niet overtuigd en denk niet dat ik het in de 10 volgende jaren nog eens ga lezen.
Ja, het is ontzettend goed geschreven: de dialogen, de omschrijvingen van de personages,... Het is allemaal typisch Jane Austin en het kan bijna niet beter. Maar het boek ontgoochelt. Zo snap ik niet waarom die slechte Willoughby zich tegen het einde mag komen excuseren zodat we nog wat medelijden met hem zouden hebben. Was dat nu echt nodig?
De grootste ontgoocheling is echter Edward. Die jongen is zo saai als een schotelvod en verdient Elinor voor geen meter. Dat hij op jonge leeftijd een foute verloving aangaat kan ik hem nog wel vergeven, maar dat er geen greintje pit in hem zit, is alles behalve aantrekkelijk. Mr. Darcy en Mr. Knightly hebben meer charisma in hun kleine teen dan Edward in zijn hele lijf! Ik ga binnenkort dus nog een Pride & Prejudice en Emma herlezen. Daarvan ga ik tenminste ten volle kunnen genieten.

The Cartoon History of the Universe | Volumes 1-7 | Larry Gonick | 368 p. | eerste uitgave in 1990
Absoluut een zalig boek! Niet alleen ontzettend interessant, het is ook goed verteld, leuk getekend en grappig! In plaats van sommige saaie leerkrachten voor de klas te zetten, hadden ze ons beter verplicht dit boek te lezen. Léon is trouwens helemaal weg van de dinosaurussen die erin staan. Als hij wat groter is, ga ik proberen hem eruit voor te lezen. En ondertussen ga ik zeker deel II en III en de Cartoon History of the Modern World bestellen. Een dikke aanrader!

1 opmerking:

  1. Amai, je bent écht wel een fan van graphic novels! Merci voor de tips! :-)

    BeantwoordenVerwijderen