Pagina's

donderdag 4 oktober 2018

Aanrader | Bone

Als je lijstjes zoekt met interessante comics en graphic novels voor kinderen staat Bone van Jeff Smith er steevast is. En met reden. Het verhaal is grappig, spannend en episch.

Omdat ik het samen met Léon wou lezen besloot ik voor de Nederlandse vertaling te gaan. Boek 1 en 2 kocht ik bij De Poort in Gent maar boek 3 was er niet beschikbaar. Erger, het is zo goed als onvindbaar op het hele wereldwijde web.

Gelukkig vond ik in de rekken van het B-Gevaar in Brussel nog één exemplaar van 'In het oog van de Storm'. Mogelijk het allerlaatste dat in Vlaanderen te vinden valt. Ik heb het dan ook onmiddellijk mee gegritst (en - uiteraard - braaf betaald). Ook de rest van de serie kochten we uiteindelijk daar.

Dat betekent spijtig genoeg dat niet al onze 9 boeken van dezelfde editie zijn.

Boeken 3-9 zijn eerste uitgaven en hoewel ze niet goedkoop waren, was er blijkbaar niet genoeg budget voor een goede vertaler of redactie. Veel zinnen zijn echt veel te 'Hollands' tot en met woorden waar ik nog nooit van gehoord had en er staan fouten in die met 1 nalezing gemakkelijk verbeterd hadden kunnen worden.
Geen idee of fouten er in latere uitgaven werden uitgehaald

Ik ga nooit begrijpen hoe soms één klein detail een heel boek voor mij kan verpesten en hoe ik soms bereid ben om ontzettend veel te vergeven. In dit geval is het duidelijk het laatste.

Bone is en blijft voor mij een aanrader. Zowel voor klein als groot. Maar lees de reeks misschien wel in het Engels.1 opmerking: