Pagina's

zaterdag 25 oktober 2014

kinderboeken | met activiteiten of om van te leren

Stilaan beginnen we hier heel wat kinderboeken te verzamelen. Maar we hebben niet alleen prenten- en verhalenboeken. Léon wil al eens graag iets bijleren en dus leek het mij leuk om de meest interessante boeken op een rijtje te zetten.

Atlas | Aleksandra & Daniel Mizielinski | 2013 | 96 p.
Dit boek is zo'n dikke aanrader! Het is absoluut prachtig. De atlas is niet volledig, het is te zeggen: voor elk werelddeel staat er wel een kaart in met alle landen erop, maar niet alle landen werden apart uitgewerkt, wel en 50-tal. Soms is dat een beetje vloeken: bijvoorbeeld als je een vakantie gepland hebt in Denemarken en dat graag samen met je kind had bekeken. Maar de landen die er wel instaan zijn zo mooi geïllustreerd en er staat zoveel info bij, dat je je er uren zoet mee kan zijn. (ok, laten we eerlijk zijn: Léon kan ik er ongeveer een half uur mee bezig houden, maar zonder hem was ik er uren in aan het kijken)



In de ruimte | Liesbet Slegers | 2007 | 23 p.
Dit boekje leenden we in de bibliotheek en het lijkt alsof het momenteel niet meer verkocht wordt. Dat is spijtig want het is een leuk en interessant boek. En het heeft uitflapbare pagina's (altijd een hit). Het was al een tijdje geleden dat we het lazen en ik ben ondertussen het meeste vergeten, maar Léon die kent nog altijd het verschil tussen meteorieten en asteroïden.

 
De pengreep van Léon zat niet helemaal goed en dus ging ik op zoek naar een leuk activiteitenboek zodat we samen wat konden oefenen. Zo kwam ik de leuke boeken van "Editions Usborne" tegen op Amazon.fr waar ze alle boeken in het Frans en Engels hebben. Met het schrijven van deze blogpost ontdekte ik dat er op Bol.com heel wat in het Nederlands te vinden zijn.
Dit is een doeboek vol doolhoven, verschillen zoeken, telopdrachten, stickers en nog veel meer. Ideaal voor 5-jarige jongetjes. Uiteraard bestaat er ook een variant voor meisjes.

 
Tekenen en Léon, het is (momenteel) geen grote liefde. Maar dit boek staat vol stap-voor-stap tips om dingen te leren tekenen zodat ik het toch een aanrader vind, ook voor volwassenen. Zo kan ik nu een kei coole piratenboot tekenen en dat vindt Léon wel geweldig.

 
Plots was Léon geïnteresseerd in het lichaam en hoe de spijsvertering werkt. Dat vroeg om een aangepast boek. Het boek is ontzettend volledig: elke lichaamsfunctie staat uitgelegd (ademhaling, spijsvertering, spieren en botten, zintuigen...) en het heeft meer dan 50 flapjes (een nog grotere hit bij kinderen dan uitflapbare pagina's!). Wij lezen niet alle tekst die er instaat maar ik probeer zo goed mogelijk alles te overlopen.

1001 dieren | Deltas | 28 p.
Wij hebben een abonnement op Planckendael. We gaan er dus regelmatig naartoe. Maar waar we vroeger zelden verder raakten dan de speeltuin en de giraffen, wil Léon tegenwoordig veel dieren zien en wil hij ook de naam van alle beesten kennen (ken jij de Arabische Oryx? wij (nu) wel). In dit boek vind je, zoals de titel zegt, 1001* dieren. Dat zijn uiteraard niet alle dieren die er bestaan (de Arabische Oryx staat er bijvoorbeeld niet in) maar het is wel een heel tof boek om in te bladeren en nieuwe soorten te leren kennen.


1001 voertuigen | Deltas | 28 p.
Is jouw kind zot van vliegtuigen, treinen, boten, vrachtwagens, van alles wat beweegt? Dan moet je dit boek in huis halen. Het is hetzelfde eenvoudige principe als bij het dierenboek hierboven: gewoon 1001* tekeningen van dingen en de naam erbij en meer moet dat niet zijn.


*ik heb het aantal dieren en voertuigen niet geteld, en om één of andere reden spreken ze in de Franse en Engelse versies (van uitgeverij Usborne) om 1000 afbeeldingen: 1000 animaux - 1000 animals1000 engins et véhicules1000 Things That Go


Geen opmerkingen:

Een reactie posten