Pagina's

zondag 11 augustus 2013

léon-vriendelijk slovenië

Wij zijn op vakantie geweest naar Slovenië. Omdat ik graag de tips van andere bloggers lees wanneer zij ergens geweest zijn, en omdat ik over Slovenië zo goed als geen blogposts gevonden heb, deel ik graag mijn ervaringen met jullie. Hier gaan we:

Wat moet je weten over Slovenië?
Slovenië is niet echt groot. Als je zoals ons, ervoor kiest om in de hoofdstad te verblijven zit je heel centraal en moet je, om de rest van het land te bezichtigen, nooit langer dan een uurtje rijden. Daarnaast spreekt bijna iedereen er Engels en je betaalt er gewoon met de euro.

Als je graag Cola Light drinkt heb je pech, het is er niet te vinden (zelfs niet in grote supermarkten), Met een beetje geluk, kan je wel al eens een Cola Zero krijgen in een bar of restaurant. Lipton Ice Tea kennen ze ook niet, alleen Nestea.

Voor wie graag ijsjes eet: als je één bolletje vraagt, krijg je echt veel!
ijsje met 1 bolletje smurfenijs
Onderweg
Ljubljana ligt op zo'n 1.200 km van Brussel. Volgens google maps is dat 10u40 rijden. Zei ik daar Léon-vriendelijk Slovenië? Euhm ja ... Dit deel niet echt meegerekend. Wij deden het steeds in 2 dagen dagen en met momenten was Léon braaf, met momenten was hij hel. We hadden enkele nieuwe spelletjes en filmpjes op de tablet gezet maar na 10 minuten leek hij daar steeds wat reisziek van te worden. Het kind was er ook kampioen in om aan te kondigen dat hij moest overgeven op het moment dat we juist een parking voorbijgereden waren en dus moesten wachten tot we de volgende tegenkwamen. Geen idee hoe hij het deed, het zal een specifiek talent zijn. Maar kom, we hebben de reis overleefd, Léon heeft nooit echt overgegeven en indien iemand mij de volgende 6 maanden vraagt om ergens naartoe te gaan met Léon en de autorit meer dan 2 uur vraagt, zeg ik gewoonweg nee.
Wat heeft wel geholpen? Liedjes spelen die hij graag hoort en het cadeautje dat ik voorzien had tijdens de eerste pitstop: een ninja turtle.

Overnachten
Wij boekten dit leuke appartement via Airbnb met 2 slaapkamers, een keukentje, airco, wasmachine, digitale tv met kinderzenders, ondergrondse parkingplaats en speeltuintje voor de inwoners van het gebouw. Het lag in een buitenwijk van Ljubljana. Wij deden alles met de wagen, maar je zou in de stad ook overal naartoe kunnen met de fiets.

Laguna
Om Léon een beetje te paaien nadat we hem 2 dagen hadden laten stilzitten in de auto, gingen we de eerste dag in Slovenië met hem zwemmen in Laguna, een openluchtzwembad net buiten de hoofdstad. Verwacht niets ingewikkeld, er zijn zelfs geen glijbanen, maar de zwembaden zijn leuk, met allerlei inhammetjes en enkele bubbelbaden. Er is ook een speeltuintje en meer dan genoeg ligstoelen om te zonnen of uit te rusten. Daarnaast mocht Léon nog gratis binnen omdat hij volgens het meisje achter de kassa kleiner dan een meter was (Léon is minstens 1m02 maar daar hebben wij, gemeen als we zijn, niets over gezegd).

Postonja grotten en het kasteel van Predjama
Op dag twee namen we onze picknick mee en na het eten bezochten we de grotten van Postonja. Het was de eerste keer dat Léon grotten zag en hij vond het geweldig. Vooral omdat een deel van het parcours met een treintje gedaan wordt. Houd er wel rekening mee dat je een tour moet volgen die steeds op het uur vertrekt. Als je dus om 13u15 toekomt, moet je tot 14u wachten voor je de grotten kan bezoeken. Er zijn wel restaurants en winkeltjes om je af te leiden.
- bron -
We hadden en combiticket genomen en na de grotten bezochten we het Predjama kasteel. Ik was een beetje ontgoocheld dat er buiten een vitrine met enkele lansen niets 'ridderachtig' te zien was. Ik had toch minstens een echt harnas verwacht. In een zolderkamertje lag er wel een levensgrote pop in een bed en Léon vertelt nog steeds dat de ridder in het kasteel slaapt.

Ljubljana zoo
De derde dag gingen we naar de zoo. Deze is niet zo heel groot, maar wel gezellig, heeft leuke dieren, toffe speeltuinen en in het restaurant kan je een olifantenpizza bestellen!

Vintgar Gorge en het meer van Bled
De dag erop wandelden we het mooie parcours langs de Vintgar Gorge heen en terug en Léon deed flink mee. Na een picknick gingen we zwemmen in het zalige water van het meer van Bled. Wij kozen ervoor dit te doen in Grajska Beach omdat dit met een kind gemakkelijker is dan gewoon in het meer te springen.

Piran
Dag vijf stond Piran op het programma. Een gezellig oud stadje aan zee, waar we iets aten op een mooi terras. Spijtig genoeg was er geen strand, wie in de zee wil zwemmen moet zich tussen de rotsen wagen en dat hebben we niet gedaan.

Atlantis Water Parc
Aangezien er 38°C voorspeld werd, brachten we dag 6 door in het zwembad. Dit keer in het aquapark Atlantis, het is niet supergroot en het merendeel speelt zich binnen af met een binnenbad, 2 grote, snelle glijbanen (voor één ervan was Léon nog te klein), twee kinderbaden, een golfslagbad, en een glijbaan voor kinderen. Buiten was er nog een zwembad en een leuke glijbaan. Léon had er de tijd van zijn leven.
- bron -
Savica waterval en het meer van Bohinj
Dag zeven schoten we terug in actie met een bezoek aan de indrukwekkende Savica waterval. 't Is te zeggen, wij schoten in actie, Léon was liever lui. Voor de waterval moet je zo'n 20 minuten trappen bergop wandelen en na 5 treden zei hij "ik ben moe." Gelukkig mocht hij bij papa op de schouders en de waterval vond hij geweldig.

Daarna wouden we gaan zwemmen in het prachtige meer van Bohinj. Naar mijn mening is Bohinj mooier dan Bled, vooral omdat het nog midden in de natuur ligt en het er echt rustig is. Spijtig genoeg was het weer afgekoeld en het water te koud. Na 5 minuutjes pootjebaden werd de lucht zelfs zwart en begon het te gieten. We hebben dus niet veel kunnen genieten van het prachtige uitzicht en moesten gaan schuilen voor de regen.

Ljubljana
De voorlaatste dag bezochten we eindelijk het centrum Ljubljana. De stad is gezellig met mooie plekjes en als jouw zoon niet juist die dag uitkiest om slecht gezind te zijn, kan je er waarschijnlijk heel wat ontdekken.
Wat we wel hebben kunnen doen en goedgekeurd werd door Léon: de drakenbrug, de funicular naar het kasteel + het kasteel zelf en een boottocht op het water van een uurtje.

 

Omdat Léon zo'n waterrat is, brachten we onze laatste dag terug in Laguna door. De volgende ochtend begonnen we aan onze rit terug naar huis.

Kids of geen kids, als je op zoek bent naar een vakantiebestemming met veel afwisseling, kan ik Slovenië dik aanraden.

3 opmerkingen:

 1. Tof verslag! Dat ga ik onthouden als reistip. Vooral die grote ijsjes spreken mij wel aan ;-)
  Hoe zit het daar met prijzen? Is het daar goedkoper dan hier of zo wat hetzelfde?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ijsjes zijn altijd goede maatstaven om vakantiebestemmingen te kiezen :)

   qua prijzen was iets gaan drinken toch steeds minstens €2/glas, eten leek mij dan wel een paar euro goedkoper dan bij ons (€6-7 voor een gewone pizza, de kinderolifantenpizza was maar €3 en zo klein was hij nu ook weer niet).
   léon mocht voor veel atracties nog gratis binnen wat de prijs uiteraard drukte maar de postonjagrotten waren niet echt goedkoop.
   de zoo daarentegen was nog geen €10 per volwassene en was echt leuk en ook de nationale parken (savica waterval + vintgar gorge) waren niet duur.

   Verwijderen
 2. Slovenië is erg mooi. Ik bezocht het een 10-tal jaar geleden met een vriend, toen met de wagen, het land doorrijdend. Een aantal van de plaatsen die in je verslag staan hebben we toen ook bezocht: Bled, Bohinj, een kasteel ook maar ik herinner me niet meer welk. Toen was het er wel nog beduidend goedkoper dan bij ons. En ik herinner me vooral ook de enorm uitgestrekte en prachtige bossen en natuur daar!

  BeantwoordenVerwijderen