Pagina's

maandag 10 mei 2021

Vandaag schreef ik mijn zoon in voor het 1e middelbaar in een Brusselse school.

Vorige week kregen we het nieuws dat hij zijn 2e keuze toegewezen had gekregen. Eerst was hij nogal ontgoocheld. Hij had goede dingen gehoord over school 1 en keek er naar uit. We vroegen ons af of het de moeite was om hem op de wachtlijst te zetten.

Maar de volgende dag had hij zich al verzoend met het resultaat. Toen we hoorden dat meer dan 600 Brusselse kinderen op dit moment nog niet weten waar ze in september naar school kunnen, besloten we geen risico te nemen en hem zo snel mogelijk in te schrijven in de school die we hadden.

Dus kroop ik daarstraks achter mijn computer en vulde het inschrijvingsformulier in. Dat gebeurde via Google Forms. 

Modern.

Maar waar de school lijkt mee te gaan op vlak van technologie, waren sommige vragen toch wat achterhaald.

Zo werd er gevraagd naar het geslacht van mijn kind en kon er enkel gekozen worden tussen 'man' en 'vrouw'. Ik zou denken dat het voor scholen interessanter is om de genderidentiteit van hun leerlingen te kennen dan hun geslacht. En het lijkt mij vooral belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de klas. Ook zij die zich niet kunnen vinden in de keuze man/vrouw. 

Daarnaast waren er vragen die specifiek gingen over de vader en anderen over de moeder. Allemaal verplicht in te vullen. Ben je alleenstaande ouder/voogd of ben je een koppel van hetzelfde geslacht, dan moet je het daar maar mee doen. Er wordt helemaal geen rekening mee gehouden.

Als ouder hoop ik dat mijn kind naar een inclusieve school kan gaan. Ik verwacht dat de school mee helpt om van hun leerlingen goede wereldburgers te maken die resectvol leren omgaan met anderen in een diverse maatschappij.

Op hun website staat dit in hun visie. Zijn dit dan holle woorden? Mijn zoon gaat mogelijk de volgende zes jaar bij hen doorbrengen. Ik verwacht dat ze hun visie doortrekken over de hele lijn. Het inschrijvingsformulier mag daar geen uitzondering van zijn.

Ik ben enorm teleurgesteld. Dit is geen goed begin.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten