Pagina's

donderdag 8 maart 2012

Het leeuwtomium

Ik had er al van gehoord, van handelszaken die moeten betalen omdat ze een foto van het atomium gebruiken op bijvoorbeeld hun menukaart. Nu staan er op deze blog enkele foto's van onze nationale trots en vandaag werd ik attent gemaakt op het 'gevaar' hiervan.

Ik ben dan wat gaan googelen en blijkt dat er inderdaad copyright op het atomium staat. Dit betekent dat je voor elke afbeelding moet betalen en dit tot 70 jaar na de dood van de architect. André Waterkeyn stierf in 2005, dus gelden deze rechten tot 2075. Enkele bloggers werden al gevraagd om te betalen of de foto's te verwijderen.

Op de blog van het atomium staat het volgende: 
In bepaalde gevallen is het gebruik van het beeld van het Atomium ook rechtenvrij. Bijvoorbeeld bij foto’s die genomen worden door particulieren en op privé websites geplaatst worden zonder commercieel doeleinde (de moderne fotoalbum) op voorwaarde dat het gaat om een foto met lage resolutie (maximum 600 pixels en een resolutie van 72 dpi) dit om downloads en verkeerd gebruik te vermijden. Het is wel noodzakelijk om bij de foto de vermelding "© SABAM 2009 - asbl Atomium vzw”  en de naam van de fotograaf toe te voegen.
Conform de wetgeving, zal het auteursrecht op het Atomium automatisch vervallen op 4 oktober 2075, nl. 70 jaar na het overlijden van André Waterkeyn.
particulier: check
geen commercieel doeleinde: check
lage resolutie: check
vermelding copyright: kan voor gezorgd worden
privéwebsite: hmm, geen idee, is een blog een privéwebsite? ik vrees er een beetje voor.

Dan heb ik maar 2 opties: de foto's verwijderen of bewerken met photoshop. Wat denken jullie?


PS 1 - ik vraag me trouwens sterk af of de mensen van SABAM er ooit achter kunnen komen dat ik hier enkele foto's heb gepubliceerd. Als ik 'atomium' google zie ik mijn blog toch niet tussen de resultaten staan.

PS 2 - als ik nog leef in 2075 en nog steeds een blog heb, ga ik zo een post vullen met ontzettend veel foto's van het dan copyrightvrije monument.

PS 3 - voor de mensen die het beu zijn om hier regelmatig te komen checken of er wel een nieuwe post staat en die op facebook zitten. Jullie kunnen de mier en de leeuw nu volgen op facebook en zo op de hoogte blijven van alle updates. Klik gewoon op de grote facebookknop in het rechtermenu.

1 opmerking:

  1. Bon das heel simpel ... ik plaats bij deze nooit een foto van het atomium... Zal de architect ook heel leuk vinden als iedereen zo begint te redeneren. :)

    BeantwoordenVerwijderen