Pagina's

dinsdag 30 juli 2013

gelezen [juni-juli]

Paul à Québec | Michel Rabagliati | 2009 | 184 p.
Een boek over ces maudit canadiens de Québec. Serieus, op elke pagina staat minstens een keer of 5 het woord "maudit" en af en toe zijn de uitspraken op z'n québecois geschreven. Niet altijd even eenvoudig, maar het draagt wel bij tot de sfeer.
Ik heb gelachen toen Paul internet probeerde te instaleren en te emailen (het verhaal speelt zich af in 2000) en meegeleefd toen zijn schoonvader ongenezelijk ziek werd. Blijkbaar zijn er nog "Paul"-boeken. Ik ga er niet persé naar op zoek gaan, maar als ik er nog eentje tegenkom in de bibliotheek, leen ik hem met plezier uit.
  
Le Combat Ordinaire | tôme 1 - 2 - 3 - 4 | Manu Larcenet | 2003-2008
Een reeks die mij persoonlijk werd aangeraden door Nachtbraker. Aangezien ik een hoge achting van zijn muzieksmaak heb (zijn blog staat vol met pareltjes, check it out!), was ik wel heel benieuwd, ook al beweer ik niet graag series te lezen. Gelukkig kon ik de 4 boeken in één keer uitlenen bij de bibliotheek en ik las ze in bijna één ruk uit!
Het hoofdpersonnage is Marco, een fotograaf met issues en hoewel dat wat zwaarmoedig klinkt, is de reeks dat helemaal niet. Integendeel, die is pakkend, meeslepend, en vaak grappig. Een echte aanrader dus en check zeker ook steeds de mooie korte samenvatting op de backcover!

Chaque Chose | Julien Neel | 2006 | 122 p.
Op graphic novels en strips staat zelden een samenvatting en dus weet je bijna nooit wat je gaat krijgen. Als ik in de bibliotheek sta, kies ik dan maar een beetje op sfeer en tekenstijl en zo kwam het dat ik Chaque Chose van Julien Neel meenam.
Het boek gaat over zijn vader, die zwaar ziek in het ziekenhuis ligt. Tussendoor wordt in flashbacks verteld over die zomer toen Julien samen met zijn pa op tournéé ging.
Goed verteld, prachtige overgangen van heden naar verleden en terug, kleurrijke personnages en vaak ook grappig. Kortom: een geslaagd boek.

Le goût du Chlore | Bastien Vivès | 2008 | 135 p.
Wanneer ik echter met Léon naar de bibliotheek ga, is dat een avontuur op zich. Dat mannetje is nogal ongeduldig en dus heb ik niet veel andere keuze dan het eerste boek te nemen dat ik zie en dat ik nog niet gelezen heb.
Deze keer werd het "Le goût du Chlore", een boek met redelijk weinig tekst, op een tiental minuutjes las ik het uit. De schrijver weet een bepaalde sfeer te creëren maar de ontknoping ontchoochelde.

The Fault in our Stars | John Green | 2012 | 336 p.
Michel vroeg om leestips en iemand zei: "Ik ken wel een YA-boek dat ik kan aanraden." Een wat??? Misschien dat jullie dat allemaal weten, maar ik was totally clueless en moest het even googelen. Een young adult boek dus.
Het boek in kwestie was The Fault in our Stars en zou goed geschreven zijn. Dat leek me wel iets voor mij. Ik keek op amazon.fr en zag een rating van 5 sterren (door 12 lezers) en een prijs voor het e-book die mij wel beviel. Ik verspilde geen tijd om korte inhouden op te zoeken, kocht het in 1 klik en begon eraan.
Ik stopte in de helft van het boek om te gaan slapen en kon bijna niet wachten om de volgende dag verder te gaan. Dit is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Het is meeslepend, de hoofdpersonages zijn geweldig en hun dialogen zijn zalig. Ik heb gelachen en kei hard gehuild. Het is een boek waarvan je achteraf even moet bekomen. En ja, het is geen literatuur met een grote L, maar voor mij is dit een dikke aanrader!

A Game for Swallows | Zeina Abirached | 2012 | 188 p.
Na één pagina sloeg de ontgoocheling toe. Bleek dat ik de Engelse vertaling van een Frans boek gekocht had. Ik lees liever het origineel als ik de taal ervan begrijp. Bummer.
Maar gekocht is gekocht, dus heb ik het zo maar gelezen en daar heb ik zeker geen spijt van. De illustraties zijn prachtig met veel zwarte inkt en worden vergeleken met Marjane Satrapi, ook vanwege het thema. Dat thema is deze keer niet Iran maar de Libanese burgeroorlog en het verhaal beslaat slechts een paar uur, maar dat is voldoende om met alle personages mee te leven en zich, nog maar eens, af te vragen waarom oorlog, waarbij steeds zo veel onschuldige levens geëist worden, in hemelsnaam nodig is.







2 opmerkingen:

  1. Ik vind het leuk dat "Le combat ordinaire" je goed bevallen is! Ik heb de reeks in het Nederlands gelezen ("De dagelijkse worsteling"), ik herinner me nog dat ik de strips erg aangrijpend vond, ondanks de wat karikaturale tekenstijl. Ik moet ze dringend nog eens herlezen!
    "The fault in our stars" staat ondertussen op mijn to-read lijst :-) Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. michel heeft het boek ook juist gelezen als je graag eens een mannelijk standpunt erover hoort: http://blog.zog.org/2013/07/gelezen-the-fault-in-our-stars.html

      Verwijderen